De aanhoudend lage rente ondermijnt de vermogenspositie van met name pensioenfondsen en levensverzekeraars. Vooral voor die laatste groep is het plaatje somber.

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepubliceerde rapport.

Het CPB waarschuwt voor de risico’s van het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Het gevaar van gewenning aan vrijwel gratis geld ligt op de loer.

Het CPB wijst er verder op dat er nog geen draaiboek is voor de toekomstige afbouw van de maatregelen die de ECB heeft getroffen om de inflatie en economische groei in de eurolanden aan te jagen. Dat is niet zonder risico, omdat het rente- en stimuleringsbeleid van de ECB wereldwijd gevolgen heeft.

De renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve eind vorig jaar toont volgens het CPB aan hoe lastig het is om in een vervlochten wereldeconomie dergelijke steunmaatregelen terug te draaien. Met name opkomende markten kregen daarvoor de rekening gepresenteerd.

Levensverzekeraars en pensioenfondsen onder druk

De aanhoudend lage rente ondermijnt bovendien de vermogenspositie van met name pensioenfondsen en levensverzekeraars. Pensioenen kunnen daardoor niet altijd meestijgen met de inflatie en zullen in sommige gevallen zelfs gekort moeten worden. Dat zal zijn weerslag op de economie hebben, aldus het CPB.

Voor levensverzekeraars ziet het plaatje er nog somberder uit. Hun herstelmogelijkheden zijn beperkt gezien de neergang van die markt en de onzekerheid rond de afwikkeling van het woekerpolisdossier.

In zijn jaarlijkse risicorapportage aan de Tweede Kamer schrijft het CPB verder dat het Europese raamwerk voor banken nog steeds gaten vertoont. Daardoor is nog onduidelijk wie bij een faillissement van een bank opdraait voor de financiële verliezen. Ook is er nog geen volwaardig Europees garantiestelsel voor spaartegoeden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl